DEFICITUL IZOLAT DE HORMON DE CREŞTERE - CAUZĂ RARĂ, DAR TRATABILĂ DE HIPOSTATURĂ - Raluca Maria Vlad; Delia Irina Nicolaescu; Alice Ioana Albu (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Deficitul de hormon de creştere este o cauză rară de statură joasă. Recunoaşterea precoce a afecţiunii permite un tratament eficient, ducând la o talie finală cât mai apropiată de talia ţintă genetică. Prezentăm cazul unui copil în vârstă de 1 an şi 2 luni, internat în clinica noastră pentru evaluare staturo-ponderală. Pacienta fusese diagnosticată la vârsta de 1 an cu deficit de hormon de creştere într-o clinică de endocrinologie pediatrică şi a fost îndrumată în clinica noastră pentru completarea investigaţiilor şi excluderea unei patologii structurale hipotalamo-hipofizare. Investigaţiile efectuate au exclus alte cauze de statură joasă. Evaluarea imagistică a evidenţiat hipotrofie adenohipofizară cu tijă hipofizară filiformă. Se îndrumă către clinica de endocrinologie, unde se iniţiază tratament cu hormon de creştere cu evoluţie favorabilă.