Нормативно-правове регулювання навчання української мови в середній школі у 60 - 70-х рр. ХХ століття - Світлана Кутова (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті здійснено аналіз нормативно-правових документів з питань освіти 60-70-х рр. ХХ ст. Акцентовано на ролі закону «Про зміцнення звʼязку школи з життям» щодо розвитку народної освіти та навчання української мови зокрема. Простежено динаміку здійснення реорганізаційних заходів у шкільній мережі Української РСР. Відображено вплив політики тодішнього уряду на навчально-виховний процес у школах. Зʼясовано обʼєктивні складності навчання української мови, обумовлені низкою реформаторських заходів, які проводилися Міністерством освіти УРСР, Радою Міністрів та ЦК КПУ.