Duchowy alfabet w świetle Komentarza do Psalmu 118 Hilarego z Poitiers - Helena Karczewska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Ważną częścią "Traktatu o psalmach" biskupa Hilarego z Poitiers jest jego komentarz do Psalmu 118, który można nazwać duchowym alfabetem. Tak jak dzieci uczą się czytać, rozpoznając litery, tak wierzący powinni uczyć się wiary i poznawać Boga na podstawie duchowego elementarza. Biskup Hilary, niczym wyrozumiały nauczyciel, wyjaśnia po kolei każdy z różnych wersetów Psalmów i pokazuje ich właściwe zrozumienie. Niebiański elementarz jest przeznaczony do czytania i stosowania jego treści w praktyce. Hilary stawia się w sytuacji ucznia i jednocześnie wskazuje na Boga, Mistrza życia duchowego. Na drodze do zrozumienia ma również pomoc Proroka. Celem alfabetu duchowego jest chrześcijańska edukacja oparta na samorozwoju i wewnętrznej przemianie. Ciągła kontemplacja boskich tajemnic i wcielanie ich w życie sprawia, że ​​niebiańska elementarna wiedza staje się nieustanną pracą nad sobą.