تأثیر برنامه طراحی‌شده پیاده‌روی بر سلامت روان و توانایی عملکردی و علایم قلبی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور - مهدیه آرین; ربابه معماریان; فروه وکیلیان; زهرا بدیعی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: تالاسمی شایع‌ترین بیماری ارثی ایران است؛ که عوارض قلبی ناشی از افزایش آهن، به عنوان اصلی‌ترین مشکل این بیماران، اثر منفی بر سلامت روان آن‌ها دارد. یکی از روش‌های مراقبتی در زمینه کاهش این عوارض، به‌کارگیری برنامه‌های ورزشی است. هدف: تعیین تأثیر برنامه طراحی شده پیادهروی بر سلامت روان و توانایی عملکردی و علایم قلبی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور. روش: در این مطالعه شبه‌تجربی، 75 بیمار تالاسمی ماژور 18 سال به بالا به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. گروه آزمون برنامه پیاده‌روی طراحی شده را به مدت 8 هفته اجرا نمودند. سلامت روان با پرسشنامه گلدبرگ و توانایی عملکردی با تست پیادهروی 6 دقیقه‌ای (6MWt) در ابتدا و انتهای مداخله در دو گروه سنجیده شد. علایم قلبی با پرسشنامه محقق‌ساخته که روایی محتوی و پایای همزمان آن با (96/0=α) به دست آمده بود هر هفته ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار  SPSSنسخه 16 و آزمون‌های مجذورکای، تی‌مستقل و زوجی و آنالیز واریانس استفاده گردید. یافته‌ها:  مقایسه میانگین نمره سلامت روان بعد از مداخله در گروه آزمون 27/6±72/39 و در گروه کنترل 27/6±67/54 بود (001/0p=). میانگین مسافت طی شده تست پیادهروی 6 دقیقه‌ای بعد از مداخله در گروه آزمون 46/103±65/440 و در گروه کنترل 25/90±50/395 بود (04/0p=). آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با (001/0p= ) اختلاف معنی‌داری را از نظر الگوی تغییر میانگین نمره علایم قلبی بین دو گروه نشان می‌دهد. نتیجه‌گیری: فعالیت‌های ورزشی از قبیل برنامه طراحی شده پیادهروی باعث بهبود سلامت روان و نیز توانایی عملکردی و کاهش علایم قلبی بیماران تالاسمی میگردد و اجرای آن به بیماران تالاسمی توصیه می‌شود.