تأثیر یک دوره فعالیت‌بدنی منتخب بر رشد مهارت‌های کنترل شیء کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم با عملکرد بالا (HFA) - فاطمه کیهانی; سعید کوثری (Sport Sciences Research Institute, 2015)
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر یک دوره فعالیت‌بدنی منتخب بر رشد مهارتهای کنترل شیء کودکان 6 تا 10‌سال مبتلا به اختلال اوتیسم با عملکرد بالا (HFA) بود. در این مطالعه تجربی، 10 کودک از بین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم مرکز آموزشی توانبخشی اوتیسم شهرستان شهرکرد به طور کاملاً تصادفی انتخاب شدند. پس از ارزیابی میزان رشد مهارتهای کنترل شیء با استفاده از آزمون مهارتهای حرکتی درشت اولریخ ویرایش دوم (2000) در پیش‌آزمون، آزمودنیها به طور تصادفی در دو گروه همگن جای گرفتند. یک گروه به عنوان گروه تجربی و یک گروه به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. برنامه تمرینی منتخب مورد استفاده در این پژوهش، برگرفته از برنامه حرکتی اسپارک بود که به مدت 12‌جلسه توسط گروه تجربی اجرا شد. در نهایت از هر دو گروه، پس‌آزمون به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون لوین و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که فعالیتهای بدنی منتخب، تأثیر معناداری بر رشد مهارت‌های کنترل شیء کودکان مبتلا به HFA دارد؛ اما، در برخی از زیر واحدهای این خرده‌مقیاس شامل: زدن توپ ثابت با باتون، دریبل درجا، غلتانیدن توپ از پایین و ضربه به توپ با پا، از مهارت‌های کنترل شیء تأثیر    معناداری مشاهده نشد. با توجه به نتایج میتوان ادعا کرد برنامه فعالیت‌بدنی منتخب (اسپارک) مورد استفاده احتمالاً میتواند باعث بهبود مهارتهای کنترل شیء کودکان مبتلا به HFA شود (P£0.05).