Aspecte a unor parametri de stres oxidativ la copii hipertensivi cu exces ponderal și istoric familial agravat - Liliana Bichir-Thoreac (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Hipertensiunea arterială este recunoscută a fi o problemă majoră în pediatrie, concomitent cu creșterea ponderii obezității. Istoricul familial agravat reprezintă unul din factorii de risc nemodificabili cu influență asupra evoluției HTA la copii. Ultimul deceniu a fost remarcabil prin multiple cercetări realizate în vederea depistărilor markerelor noi în determinarea precoce a HTA, printre care, este de menționat parametrii stresului oxidativ, ca și verică etiopatogenică în dezvoltarea acesteia. Scopul studiului a fost evaluarea unor markeri prooxidanți și parametrilor sistemului antioxidant enzimatic la copii hipertensivi cu exces ponderal și istoric familial agravat prin patologie cardiovasculară. Material și metode. În cercetare au fost incluși 75 de copii cu vârsta medie de14,7 ani divizați în două loturi de cercetare în funcție de prezența istoricului familial agravat la rudele de generația I cu vârsta pînă la 45 de ani (lotul I- 35 de copii hipertensivi supraponderali/obezi, fără istoric agravat; lotul II-40 de copii hipertensivi supraponderali/obezi cu istoric familial agravat prin patologie cardiovasculară). Rezultatele cercetării: S-a determinat prezenta HTA în generația I (tată- 70%; mamă-20%; ambii părinți 10%) precum şi în generația II atît pe linia parentală, cît și pe cea maternă, urmat de un istoric familial agravat prin obezitate la copii lotului II de cercetare. Prin urmare copiii cu istoric familial agravat prin HTA și obezitate formează un grup ușor de identificat cu posibilitatea de aplicare a unor măsuri eficiente de diagnostic și prevenție. De asemenea a fost constata un dezechilibru între sistemul prooxidant și antioxidant determinat cu predilecție la copii hipertensivi, supraponderali și obezi cu istoric familial agravat. Concluzie: Identificarea istoricului familial agravat prin patologie cardiovasculară, precum și determinarea parametrilor de stres oxidativ ar putea facilita diagnosticul precoce al hipertensiunii arteriale la copiii cu exces ponderal, precum și a preveni complicațiile care pot surveni în urma acesteia.