Порівняльний аналіз відкритої та лапароскопічної апендектомії у дітей - A. A. Pereyaslov; A. O. Dvorakevych; A. I. Bobak; M. M. Mykyta; O. M. Nykyforuk; R. I. Datz; N. M. Opikan; Z. M. Pereyaslova (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2019)
Лапароскопічна апендектомія поступово набуває все ширшого застосування у практиці дитячих хірургів. Незважаючи на відомі переваги малоінвазивних втручань, питання доцільності ЛА у дітей залишається дискусійним. Мета: на власному досвіді провести порівняльний аналіз результатів відкритої (ВА) та лапароскопічної апендектомії (ЛА) у дітей. Матеріали і методи. Робота ґрунтується на результатах хірургічного лікування 3171 дитини з гострим апендицитом, яких оперували в І хірургічному відділенні Львівської ОДКЛ «ОХМАТДИТ» протягом 2009-2018 рр. У 2879 (90,8%) пацієнтів виконана ВА, у 292 (9,2%) - ЛА. Порівняльний аналіз ВА та ЛА проводили за наступними критеріями: точність інтраопераційного діагнозу, тривалість втручання, антибіотикотерапії після операції та післяопераційного парезу кишок; розвиток ускладнень у ранньому післяопераційному періоді. У 1032 (32,5%) пацієнтів оцінені результати у віддалені терміни. Результати. Точність інтраопераційної діагностики форми апендициту була вищою при ЛА порівняно з ВА - 68,8% і 59,3 відповідно. Тривалість ЛА була більшою, ніж ВА, проте ця різниця статистично недостовірна (р>0,05). Відновлення функції травного каналу після ЛА відбувалось раніше, ніж після ВА, - через 21,52±1,39 і 29,5±0,68 години відповідно. Це зумовлює більш ранній початок ентерального харчування - через 1,22±0,57 і 2,32±0,72 доби відповідно. За частотою ускладнень у ранньому післяопераційному періоді ВА і ЛА не мали статистично достовірної різниці, проте ЛА супроводжується зменшенням кількості негативних наслідків та ускладнень порівняно з ВА у віддалені терміни. Висновки. ЛА у дітей супроводжується швидшим відновленням функції травного каналу, що дозволяє раніше розпочинати ентеральне харчування, а також сприяє більш ранній відміні антибактеріальної терапії. За частотою ускладнень у ранньому післяопераційному періоді обидва методи не мають суттєвої різниці, хоча при ЛА цих ускладнень менше. У віддалені терміни після операції ЛА відзначається статистично достовірним зменшенням кількості негативних наслідків та ускладнень. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом (ЛЕК) всіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень було отримано поінформовану згоду батьків дітей (або їхніх опікунів).