Akademik Yazma Açısından Bildiri Özetleri - Efecan KARAGÖL (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Bilimsel toplantılarda bir konu üzerinde yapılan açıklama, görüş ve raporun sözlü veya poster şeklinde sunumuna bildiri denir. Poster, özet ve tam metin olmak üzere üç çeşit bildiri vardır. Özet bildiri; bilimsel toplantıdan önce bilim kuruluna gönderilen, araştırmanın başlığı, içeriği ve anahtar kelimelerine yer verilen metindir. Bu araştırmanın amacı, bildiri özetlerini akademik yazma açısından incelemektir. Nitel araştırma olarak planlanan bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın inceleme nesnesini, sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanlarına yönelik ulusal ve uluslararası statüdeki toplantılarda sunulmuş 150 bildiri özeti oluşturmuştur. Veriler, "Bildiri Özeti İnceleme Formu" yardımıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniğine başvurulmuştur. Araştırmacıların bildiri özeti yazarken; başlık, özet metni ve anahtar kelime oluşturma hususlarında hata yaptıkları tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgu ve sonuçların akademik yazmanın içeriğine ve bilimsel toplantılara başvuracak araştırmacılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.