Epidemiologia raka jelita grubego (C18-C21) w Polsce - Zuzanna Jaroszyńska; Katarzyna Wiśniewska (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wprowadzenie i cel: Rak jelita grubego (C18-C21) jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w polskiej populacji. Celem niniejszej pracy była analiza sytuacji epidemiologicznej raka jelita grubego w Polsce, której dokonano na podstawie danych epidemiologicznych, opublikowanych przez Krajowy Rejestr Nowotworów, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Państwowy Instytut Badawczy oraz ECIS - European Cancer Information System. Opis stanu wiedzy: Rak jelita grubego był w Polsce w 2018 roku trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni i drugim najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet. W tym samym roku w Polsce zarejestrowano niemal 12,5 tys. zgonów z powodu raka jelita grubego. Nowotwór ten stanowił wówczas drugą wśród mężczyzn i trzecią wśród kobiet najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworów złośliwych. Pod względem wskaźników 5 letnich przeżyć dla pacjentów chorych na raka jelita grubego, mimo obserwowanej na przestrzeni lat poprawy, Polska wciąż zajmuje jedno z ostatnich miejsc w Europie. Wnioski: Rak jelita grubego, ze względu na rozpowszechnienie, stanowi poważny problem zdrowotny polskiego społeczeństwa. Skala zachorowań i zgonów z powodu tych nowotworów, mimo rozwijającej się wiedzy medycznej oraz poprawy dostępności do nowoczesnych metod diagnostycznych i terapeutycznych, wciąż jest niepokojąca. Istnieje pilna potrzeba zintensyfikowania działań w obszarze profilaktyki przeciwnowotworowej na poziomie populacyjnym.