Izbiranje najprimernejših mest za intramuskularno injekcijo - Jana Šmitek (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2006)
Pri vbrizgavanju intramuskularnih injekcij je pomembno, da poznamo področja, posamezna mesta in ustrezne mišice, v katere lahko vbrizgavamo zdravila. Na odločitev, katero mišico (področje) bomo uporabili, vplivajo bolnikove značilnosti in količina ter vrsta zdravila/učinkovine. Pri določanju najustreznejšega mesta za vbrizganje zdravila v posamezno mišico se orientiramo po anatomskih točkah in kostnih izboklinah. V članku je navedenih pet področij, ki so uporabna za vbrizgavanje zdravil v posamezne, v globini potekajoče mišice: nadlaket, dve področji na stegnu in dve na področju zadnjice - dorzoglutealno in ventroglutealno. Opisani so načini določanja najprimernejših mest za injekcije pri posamezni mišici in anatomske točke, po katerih se ravnamo. Opisan je tudi nov način določanja mesta ventroglutealne ali dorzoglutealne injekcije s sledenjem črevničnemu grebenu, ki ga je razvila avtorica.