Zjawisko korupcji jako element życia społecznego - Krzysztof Dzietczyk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Zjawiska korupcyjne stanowią istotną barierę rozwoju gospodarczego Polski. Korupcja nie tylko deformuje procesy konkurencji w gospodarce, ale utrudnia także proces integracji polskiej gospodarki z Unią Europejską. Walka i wyeliminowanie tego procederu jest warunkiem do szybkiego rozwoju przedsiębiorczości a także do budowania silnego demokratycznego społeczeństwa.