ارزیابی ونقد کیفیت کتاب «صرف و نحو عربی» اثر عباس ماهیار (بر اساس معیار دهگانه منصوریان) - عبدالرزاق رحمانی; حانیه ظفرابادی (Organization for Researching and Composing University Textbooks in the Humanities SAMT, 2021)
با وجود تنوع و تکثر ابزارهای نوین آموزشی، کتاب درسی با ارزش‌ترین وسیلة آموزشی در همة مقاطع تحصیلی به شمار می‌آید و در تحقق اهداف آموزشی نقش اساسی ایفا می‌کند. کتاب درسی دانشگاهی ابزارى است که مدرّسان به منظور آموزش دانشجویان به کار می‌گیرند. برای افزایش اثربخشی کتاب‌های درسی، نقد و ارزیابی آن‌ها با استفاده از معیارهای دقیق از جنبه‌های مختلف ضروری است. این پژوهش می‌کوشد تا کتاب صرف‌ونحو عربی (ماهیار، 1373) را که سازمان «سمت» برای دانشجویان کارشناسی رشتة زبان و ادبیات فارسی در نظر گرفته است، براساس صد ویژگی کتاب‌های دانشگاهی در ده مقولة: تخصص‌گرایی و هدفمندی موضوعی، توان نظری و دلالت‌های کاربردی، توان استنادی و ماهیت میان‌رشته‌ای، جامعیت و روزآمدی، صلاحیت و کارنامة پدیدآورندگان، پاکیزگی نگارشی و ادبی، انسجام محتوایی و ساختاری، همخوانی با نظریه‌های یادگیری، ماهیت تعاملی و توان انگیزشی، ویژگی‌های فیزیکی و ظاهری، با روش تحلیل انتقادی به بررسی بپردازد. نتایج پژوهش بیانگر این است که مؤلف اثر مذکور نیمی از اصول ده‌گانة را در کتابش رعایت کرده و از نیمی دیگر (البته نه به طور کامل) غفلت ورزیده است؛ در نتیجه، بازنگری آن می‌تواند در رفع نواقص موجود در آن مؤثر باشد تا در چاپ جدید، مخاطب بتواند بیشترین بهره‌وری از کتاب را داشته باشد.ویژگی کتاب‌های دانشگاهی، صرف ونحو عربی، عباس ماهیار، و اصول منصوریان.