روایی و پایایی آزمون رشد مهارت‌های‌حرکتی درشت اولریخ - نسخة سوم در کودکان دختر و پسر هفت تا نه سالة شهر تهران - صدیقه سلامی; مریم رحیمیان مشهدی; پروانه شمسی پور دهکردی (Sport Sciences Research Institute, 2019)
هدف پژوهش حاضر، بررسی جنبه‌های روان‌سنجی (پایایی و روایی) مجموعه آزمونمهارت‌های‌حرکتی درشت اولریخ - نسخة سوم در کودکان هفت تا نه سالة تهرانی بود. روش پژوهش، توصیفی و طرح پژوهش، مقطعی بود. تعداد 234 کودک هفت تا نه سالة شهر تهران از سه منطقة غرب، مرکز و جنوب شرق تهران به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار این پژوهش مجموعة آزمون مهارت‌های‌حرکتی درشت اولریخ - نسخة سوم بود. برای تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری تحلیل عاملی تأییدی با استفاده از تکنیک مدل‌بندی معادلات ساختاری (SEM)، آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی درون‌طبقه‌ای، ضریب همبستگی پیرسون و T زوجی استفاده شد. پایایی همسانی درونی خرده‌آزمون مهارت‌های توپی، جابجایی و کل آزمون برای دختران به‌ترتیب برابر با 74/0، 78/0 و 77/0، برای پسران به‌ترتیب برابر با 69/0، 85/0 و 78/0 و پایایی آزمون- آزمون مجدد برابر با 84/0، 73/0 و 79/0 به‌دست آمدند. ضرایب مربوط به پایایی درون‌ارزیاب خرده‌آزمون‌های توپی، جابجایی و کل آزمون به‌ترتیب برابر با 89/0، 92/0 و 91/0 و پایایی بین‌ارزیاب‌ها به‌ترتیب برابر با 85/0، 89/0 و 87/0 به‌دست آمد. روایی سازه، مدل دوعاملی اولریخ ازطریق تحلیل عاملی تأییدی تأیید شد. ضرایب همبستگی بین متغیر سن و نمرات خرده‌آزمون‌ها معنادار بودند و در سطح متوسط قرار داشتند. ضرایب مربوط به پایایی سازه‌ای در خرده‌مقیاس‌های توپی و جابجایی به‌ترتیب برابر با 74/0 و 71/0 بود؛ بنابراین، آزمون و خرده‌مقیاس‌های آن از پایایی سازه‌ای خوبی برخوردارند. با توجه به تأیید هر دو جنبة پایایی و روایی آزمون TGMD-3، می‌توان با اطمینان از این مجموعة آزمون برای ارزیابی و سنجش رشد مهارت‌های‌حرکتی درشت در کودکان هفت تا نه سالة شهر تهران استفاده کرد.