Od biologii zachowania się zwierząt do biologii ludzkiego poznania - Zbigniew Łepko (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Artykuł omawia efekty pracy Konrada Lorenza na Uniwersytecie w Królewcu. Stanowią one odpowiedź biologii na pytanie Immanuela Kanta o możliwość dokonywania syntetycznych sądów a priori, które przedstawił w monografiach "Kant's Lehre vom Apriorischen im Lichte gegenwärtiger Biologie" i "Die angeborenen Formen möglicher Erfahrung". Obie publikacje Lorenza przedstawiają główną tezę epistemologii ewolucyjnej, którą można rozumieć zarówno jako filogenezę zdolności poznawczych człowieka, jak i jako teorię epistemologicznego procesu dochodzenia do prawdy rzeczywistości. Znaczenie epistemologii ewolucyjnej polega na próbie pokazania drogi przezwyciężenia opozycji między racjonalizmem a empiryzmem oraz między realizmem a idealizmem. Próba ta budzi kontrowersje i pytania o status metodologiczny epistemologii, która łączy biologię i filozofię.