Sporda liderliğe sosyal kimlik yaklaşımı - Ender Ali Uluc; Senay Sule Yurtdas (Ozlem Book Center, 2023)
Araştırmada spor takımlarında kimlik liderliğinin, takım üyelerinin paylaştıkları sosyal kimlik üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, Çanakkale ilinde takım sporları yapan, lisanslı, 182'si erkek, 154'ü kadın 336 sporcudan oluşmaktadır. Sporcuların sosyal kimlik düzeylerini belirlemek için Sporda Sosyal Kimlik Ölçeği kullanılmıştır. Sporcular ayrıca, Kimlik Liderlik Ölçeği ifadelerini yanıtlayarak antrenörlerinin kimlik liderlik davranışlarını değerlendirmişlerdir. Normal dağılım varsayımları sağlanmıştır. Bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi, sporcuların sosyal kimliklerinin incelendiği ön analiz aşamasında kullanılmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi kullanılarak kimlik liderliğin sosyal kimliğe etkisi belirlenmiştir. Öncesinde Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Post hoc analizinde Games-Howell testi, anlamlılık düzeyinde Bonferroni düzeltmesi yapılarak kullanılmıştır. Araştırmada sporcuların sosyal kimliklerinin, antrenörlerinin kimlik liderlik davranışları ile pozitif ilişkili olduğu saptanmıştır. Antrenörlerin kimlik liderlik davranışlarının sporcuların sosyal kimlikleri üzerinde pozitif bir etkisinin olduğu ve antrenörlerin kimlik liderlik davranışlarındaki bir birimlik artışın sporcuların sosyal kimliklerini 0,55 birim artırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, grup üyelerinin paylaştığı sosyal kimliğe kimlik liderliğinin rolü ve liderliğe sosyal kimlik yaklaşımının spor bağlamında etkinliği desteklenmiştir.