Управління системою фізичного виховання і спорту Румунії: нормативні засади (1948-1989) - Tetiana Zavhorodnia; Oleksandra Tsybaniuk (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
В статті проаналізовані за змістом фахові закони та розпорядження четвертого періоду розвитку фізичного виховання і спорту Румунії - комуністичного режиму - 1948-1989 роки. Початком етапу виокремлено офіційне визнанням фізичного виховання і спорту пріоритетним напрямом в розвитку держави» в статтях Конституції Румунської Народної Республіки. Визначені документи, що регламентували аспекти управління системою фізичної культури і спорту населення Румунії. А саме: декрет № 329від 6 серпня 1949 року про створення Комітету з питань фізичної культури і спорту, рішення Ради міністрів країни від 2 липня 1957 року про створення Союзу з питань фізичної культури і спорту. Серйозну увагу приділено положення одного із найпотужніших законів досліджуваного періоду від 29 грудня 1967 щодо розвитку діяльності з фізичного виховання і спорту, що на протязі 20-ти років регламентував всі аспекти цієї системи називаємо, зокрема управління. Центральним органом управління визнана Національна Рада з питань фізичного виховання і спорту (НРФВС), яка спрямовувала і координувала діяльність з фізичного виховання і спорту. У статті виокремлено розподіл обов'язків по організації фізкультурної та спортивно-масової діяльності населення Румунії серед міністерств та інших державних організацій. Ключові слова: Румунія, фізичне виховання, спорт, національна рада, орган управління, заклади, співпраця, міністерства, положення.