Farklı Akışkan Bulk Fill Kompozitlerin Mikrosertliklerinin Araştırılması - Ali Özer; Evrem Gülnahar; Giray Bolayır; Koray Soygun; Murat Ünal (Cumhuriyet University, 2014)
ÖzetAmaç: bu çalışma üç farklı bulk fill kompozit (Surefil SDR flow, Dentsply, Caulk, USA and Tetric, EvoCeram, Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein, X-tra base, Voco, Cuxhaven, Germany) mikrosertliklerinin araştırılmasıdır.Gereç Yöntem: Çalışma için 4mm ve 2mm kalınlığında 4mm yarı çapında hazırlanan herbir bulk fill kompozit Plama ark ışık kayanağı kullanılarak polimerize edildi. Her bir örneğin alt ve üst mikrosertlik değerlendirmeleri Vickers mikrosertlik test cihazı kullanılarak yapıldıBulgular: çalışmada kullanılan tüm materyallerin polimerizasyonu ışık kaynağı ile yapıldıktan sonra alt yüzeylere ait sertlik değeri üst yüzeylerden daha düşük bulundu. Tüm komozitler arasında en yüksek Vickers sertlik değeri (40.02±4.06) olan grup üst Xtra base bulk fill kompozitine aitdir. En düşük Vickers sertlik değeri (5.80±0.83) alt ölçüm yapılan SDR bulk fill grubuna aittir.Sonuç: Tüm örnek gruplarına ait sertlik oranı 0.80 den daha düşük bulundu.örnek gruplarına ait sertlik oranı 0,19±0,3 ile 0,72±0,06 arasındadır.Anahtar kelimeler: mikrosertlik, akışkan kompositler, sertlik oranı