G. Kruck (Hg.), Gottesglaube - Gotteserfahrung - Gotteserkenntnis. Begründungsformen religiöser Erfahrung in der Gegenwart, Matthias - Grünewald - - Jarzy Machnacz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Niektórych książek nie sposób szczegółowo omówić. W prezentowanej pracy mamy właśnie z takim przypadkiem do czynienia. Szerokość podjętego tematu, jak i głębia prezentowanych analiz nie pozwalają na to. Zwrócenie uwagi na jeden czy dwa artykuły może jedynie zaciekawić; próba wydobycia głównej linii analiz podejmowanych problemów może tylko przybliżyć czytelnikowi niektóre zagadnienia, dlatego rezygnuję z tej formy. W pierwszej części przedstawię nazwiska autorów i tytuły zamieszczonych referatów, a w drugiej postawię pytania, na które w mniejszym lub większym stopniu, zależnie od punktu ciężkości podjętych analiz, próbują one odpowiedzieć. Dzięki temu zwrócę uwagę na całą książkę i zasygnalizuję wszystkie poruszone przez nią problemy