Key Determinants Influencing the Health Literacy of Pregnant Women in the Czech Republic / Ključne Determinante, Ki Vplivajo na Zdravstveno Pismenost Nosečnic na Češkem - Wilhelmova Radka; Hruba Drahoslava; Vesela Lenka (Sciendo, 2015)
Uvod. Zdravstvena pismenost je ključna determinanta zdravja žensk in otrok, ki ima ogromne posledice tudi na zdravje družbe. Dokazi iz epidemioloških, kliničnih in eksperimentalnih študij kažejo, da nezdravi življenjski slogi ter tvegano vedenje staršev pred zanositvijo in med nosečnostjo vplivajo na etiologijo različnih zdravstvenih okvar. Zmanjševanje dejavnikov tveganja, skrb za fizično dobro počutje, spremljanje fizioloških markerjev ter priprava na porod, dojenje in nego novorojenčka bi morali biti glavna odgovornost staršev v predporodnem obdobju.