Результати застосування органозберігаючих операцій при захворюваннях та пошкодженнях бронхів - M. M. Bagirov; A. V. Makarov; I. Z. Vytvytskyi; O. M. Faschuk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2018)
У роботі показано результати діагностики та лікування захворювань і пошкоджень бронхів у 829 хворих, з них 92 (11%) дітей віком від 8 місяців до 18 років, 737 (89%) дорослих віком до 76 років. Серед дорослих пацієнтів жінки становили 271 (37%), чоловіки - 466 (63%). У план обстеження, окрім загальноклінічних методів, входили мультиспіральна комп'ютерна томографія органів грудної клітки та ендоскопічний огляд, гістологічне та імуногістохімічне дослідження для верифікації злоякісних пухлин. У випадку злоякісних пухлин завершальним етапом діагностики була позитронно-емісійна томографія - комп'ютерна томографія. Серед прооперованих основну групу склали пацієнти з пухлинами - 636 (77%), у 193 (23%) пацієнтів виконано втручання з приводу шести захворювань. Ізольовані операції на бронхах виконані у 37% випадків, а часткова бронхолегенева резекція з пластикою - у 63%. Основними видам оперативних втручань на трахеобронхіальному дереві були циркулярна (62%) та вікончата (30%) резекція бронхів, решту 8% склали інші види втручань. Із 523 бронхолегеневих резекцій лобектомій виконано 354 (68%), інші варіанти економних резекцій - 169 (32%). Операції закінчувалися стандартним відновленням цілісності бронхіального дерева у 550 (66%) пацієнтів, у 279 (34%) пацієнтів застосовано складні, розроблені в клініці, методи - нестандартну корегуючу багатоосьову або полібронхіальну реконструкції. Післяопераційна летальність склала 1,9%.