Didelio meistriškumo šaulės individualaus metinio rengimo optimizavimas - Vaida Gulbinskienė; Antanas Skarbalius (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - optimizuoti individualųjį šaulio rengimo modelį. Tyrimo objektas: šaulio rengimo ir parengtumo modelis. Priklausomas kintamasis - sportinis parengtumas (šaudymo rezultatas), nepriklausomas - modeliuota programa (rengimas su šoviniu, rengimas be šovinio). Taikytas vienos alternatyvos eksperimentas, modeliavimo ir testavimo metodai (techninis šaulio parengtumas vertintas Rika Home Trainer kompiuterine programa). Sąsajos tarp kintamųjų nustatytos SPSS 11.0 statistiniu paketu. Eksperimento metu buvo tiriama didelio meistriškumo šaulė V. M. (gimusi 1978 m., daugkartinė Lietuvos šaudymo čempionė). Jai sudarytas ir 2001-2002 metais taikytas vyraujančio bendrojo rengimo 44 savaičių trukmės rengimo modelis leido svarbiausose varžybose - Lietuvos šaudymo čempionate - pasiekti geriausią sportinį rezultatą. Rengimo poveikis parengtumui vertintas pagal makrociklus ir mezociklus. Mezociklų metu nustatytas rengimo krūvio didinimo, mažinimo (suteikia informacijos apie adaptaciją) ir atitinkamą rezultatų kaitos ryšys. Taip pat nustatytas rezultatų didėjimo, mažėjimo (leido įvertinti adaptacijos vėlavimą) ir atitinkamo rengimo laikotarpio ryšys. Išsamesnė analizė leido nustatyti didelio meistriškumo šaulės V. M. individualią optimalią rengimo trukmę (21 savaičių). Modelio seka atitinka superkompensacijos fenomeną. Nustatyta didelio meistriškumo šaulės V. M. individualaus optimalaus 21 savaitės trukmės rengi mo mo delio seka - aštuonių savaičių bendrojo rengimo krūvio didinimas (r pp_p_šūviai 1-8  = -0,417; r pp_p_laikas 1-8  = 0,352), keturių savaičių rengimo krūvio mažinimas, trijų savaičių atgaunamieji krūviai ir vienos savaitės poilsis (r pp_p_šūviai 13-16  = 0,683; r pp_p_laikas 13-16  = 0,771), penkių savaičių rengimo krūvio didinimas (r pp_v_šūviai 17-21  = 0,733; r pp_v_laikas 17-21  = 0,599)  leido per paskutines 3 rengimo modelio savaites pasiekti geriausią sportinį meistriškumą ir patvirtino iškeltą hipotezę. Toks modelis leistų rezultatams didėti dešimties savaičių laikotarpiu. Raktažodžiai: šaudymas, rengimas ir parengtumas, modeliavimas.