Complicațiile neurologice la pacienții cu endocardită infecțioasă. - Alexandra Grejdieru; Liviu Grib; Elena Samohvalov; Romeo Grăjdieru; Ludmila Cardaniuc; Lucia Gîrbu; Irina Cardaniuc; Violeta Marian; Elena Panfile (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Endocardită infecțioasă (EI) este o maladie septică gravă cu localizarea grefei microbiene pe valve intacte, native sau protezate ce determină complicații severe și o mortalitate înaltă. Incidenţa anuală a EI este de 3-10 episoade la 100 000 persoane, iar mortalitatea intraspitalicească variază între 9,6-26%. Incidența complicaţiilor fatale în EI este datorată insuficienței cardiace congestive în exacerbare (30-45%), evenimentelor embolice (20-40%), complicațiilor neurologice (8,6-40%) și stării septice în 10%. Prezentăm cazul clinic a pacientului O., 72 ani cu EI de etiologie mixtă (Sthaphylococcus aureus Klebsiella pneumonia) cu afectarea valvei aortice și mitrale, complicată cu accident vascular cerebral