Aktywność uczniów szkół zawodowych - świat wizji i realiów - Anna Pogorzelska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2013)
Aktywność traktowana jest jako jeden z podstawowych wyznaczników funkcjonowania człowieka. Aktywność staje się niezbędna w sytuacji, gdy współczesność stawia wymóg promocji kultury związanej z autokreacją, samorealizacją czy potrzebą kształtowania własnego losu. Tekst poświęcony został rozważaniom związanym z aktywnością człowieka w różnych sferach jego życia, a także przedstawiono w nim problemy dotyczące aktywności uczniów szkół zawodowych. Zaprezentowano w nim również wyniki badań przeprowadzonych wśród uczniów szkół zawodowych na temat aktywności szkolnej.