UMUT MERKEZİ OSTOMİ YAŞAM KALİTESİ ÖLÇEĞİ'NİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİĞİ - Figen Erol; Fatma Vural (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin City of Hope Quality of Life- Ostomy Türk ostomili hastalarda geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmektir. Yöntem: Metodolojik bir çalışmadır. Araştırmaya en az bir aydır kolostomi, ileostomi ve ürostomisi olan 153 hasta alındı. Veriler; hastalara yönelik demografik bilgiler formu ve Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği City of Hope Quality of Life Ostomy ile toplandı. Ölçek, likert tipi 0-10 arasında puanlandırıldı. Bulgular: Ölçeğin dil geçerliliğinde çeviri-geri çeviri yapıldı ve uzman görüşlerinin uyumlu olduğu saptandı. Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin Türkçe versiyonu'nun iç tutarlılık güvenilirlik katsayısı 0.92 olarak bulundu, alt boyut madde puanları- alt boyuttoplam puanları arasındaki korelasyon 0.21- 0.79 arasındaydı. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin model uyum indeksleri olması gereken sınır aralığında bulundu. Ölçeğin test tekrar test güvenirliğinde ölçek toplam puan korelasyonu 0.82 olarak bulundu. Sonuç: Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin ostomilihastaların yaşam kalitelerini değerlendirmede geçerli ve güvenilir olduğu belirlendi. Ostomili hastaların yaşam kalitelerini fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi alanlarda hangi düzeyde etkilendiğini belirlemek ve alanlara yönelik hemşirelik girişimlerini planlamak için bu ölçeğin kullanılması önerilmektedir