ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ SARS-COV-2 ІНФЕКЦІЇ У СИСТЕМІ «МАТИ-ПЛІД-НОВОНАРОДЖЕНИЙ»: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ - Т. Знаменська; О. Воробйова; О. Мельник; Ю. Марушко; І. Самойленко (Bukovynian State Medical University, 2022)
Вірусна пандемія, що розпочалася з Уханя (провінція Хубей, КНР) у 2019 році, призвела до іден- тифікації нового виду бета-коронавірусу, здатного заражати людей, 2019-nCoV, пізніше названого SARS- CoV-2. На даний момент відомо п'ять штамів із високим ризиком зараження. SARS-CoV-2 викликає клінічний синдром, названий COVID-19 з низкою симптомів від легкої інфекції верхніх дихальних шляхів до тяжкої пнев- монії з гострим респіраторним дистрес-синдромом та, навіть, летальним кінцем. До інфекції схильні люди усіх вікових груп, новонароджені не є винятком. Ураження даної групи пацієнтів представляє особливо важ- ливий інтерес серед лікарів різних спеціальностей, зокрема неонатологів. У статті проаналізовано останні дані зарубіжної та вітчизняної літератури щодо ризиків інфікування, особливості перебігу інфекції у систе- мі «мати-плід-новонароджений», неонатального періоду в дітей, а також ускладнення інфекції COVID-19 у новонароджених.