Güncel Rezin Kompozit Materyallerin Fiziksel ve Optik Özelliklerinin Değerlendirilmesi - Esra Özyurt (Selcuk University Press, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, güncel rezin kompozit materyallerin polimerizasyon öncesi-sonrası renk değişimi, translusensi parametresi ve su emilimi açısından değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada üç rezin kompozit (Omnichroma, Tokuyama Dental, Tokyo, Japonya; Essentia Universal, GC, Tokyo, Japonya; Harmonize, Keer, Orange, CA, ABD) değerlendirildi. Her kompozitten 6 mm çapında, 2 mm kalınlığında 10'ar adet örnek hazırlandı. Polimerizasyon öncesi beyaz zeminde her örnek yüzeyinden spektrofotometre ile 4'er renk ölçümü yapılıp ortalaması alındı. Ardından örnekler ışık cihazı ile 20 saniye polimerize edildi. Polimerizasyonun ardından örneklerin standart beyaz ve siyah zeminde renk ölçümleri tekrarlandı. Örneklerin polimerizasyon öncesi-sonrası renk farkı hesaplandı. Örneklerinntranslusensi parametresi siyah ve beyaz zeminde ölçülen değerlerin farkı olacak şekilde hesaplandı. Tüm örneklere su emilimi analizi ISO 4049'a göre yapıldı. Verilerin istatistiksel analizi Tek-Yönlü ANOVA test, post hoc analizlerde grupların varyansları homojen olduğunda Tukey HSD testi, homojen olmadığında Tamhane T2 test kullanılarak gerçekleştirildi. (p<0.05 ) Bulgular: Materyallerin polimerizasyon öncesi-sonrası renk değişimi parametresinde Omnichroma kompozitinin ΔE00 ortalaması, diğer gruplardan anlamlı şekilde yüksekti (pO-H:0.001; pO-E:0.001; p<0.05), onu Essentia Universal izledi (pE-H:0.001; p<0.05). Omnichroma grubunun translusensi parametresi değeri, diğer iki kompozit gruplarından anlamlı şekilde yüksekti (pO-H:0.001; pO-E:0.001; p<0.05). Harmonize grubunun su emilimi ortalaması, diğer iki kompozitten anlamlı şekilde yüksek bulundu (pH-O:0.001; pH-E:0.001; p<0.05). Sonuç: Klinik pratiğinde uygun materyal seçiminde, restoratif materyalin translusensi özelliğinin dikkate alınması gerektiği, Omnichroma'nın yüksek translusensi ihtiyacı olmayan alanlarda tercih edilmemesinin uygun olabileceği söylenebilir.