Etkileşimli Okuma: Bir İçerik Analizi - Ergün YURTBAKAN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Araştırmanın amacı; 2008-2018 yılları arasında etkileşimli okuma ile ilgili ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmaları içerik analizi yöntemiyle incelemektir. Araştırmada 2008-2018 yılları arasında etkileşimli okuma ile ilgili 64 makale, 49 tez çalışmasına ulaşılmış ve çalışmalar; "amaç, örneklem grubu, örneklem grubunun sayısı, etkinliğin kimlerle gerçekleştiği, etkinlik süresi, sonuç, uygulamaya yönelik öneriler ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler" parametrelerine göre incelenmiştir. İncelemeler sonucunda; etkileşimli okuma etkinliğinin, öğrencilerin bilişsel alanlarına özellikle de dil gelişimlerine etkisini incelemek amacıyla yapıldığı görülmüştür. En çok okul öncesi dönem öğrencileri ile gerçekleştirilen etkinliğin örneklem büyüklüğü 0-19 öğrenci arasında değiştiği ve etkileşimli okuma etkinliklerin öğretmen ve öğrenci arasında, çoğunlukla 5-8 haftalık sürede sonuçlandığına ulaşılmıştır. Çoğunlukla nicel araştırma yaklaşımının deneysel desenleri kullanılan çalışmalarda, en çok öğrencilerin söz varlığının geliştiği sonucuna ulaşılmıştır ve etkileşimli okuma etkinliğine öneri olarak daha büyük örneklem grupları üzerinde yapılması gerektiği, gelecek çalışmalara yönelik öneri olarak ise; öğrencilerin bilişsel alanlarına, en çok da dil gelişimi üzerinde çalışmalar yapılması gerektiği belirtilmiştir.