HEMŞİRELERİN ARAŞTIRMALARA KATILMA DURUMLARI, ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLER VE BİLGİ GEREKSİNİMLERİ - Oya Nuran Emiroğlu; Hayriye Ünlü; Füsun Terzioğlu; Hülya Bulut (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2005)
AMAÇ: Bu çalıșma, hemșirelerin araștırmaya ilișkin görüșleri,araștırmaya katılma durumları ve araștırmaya ilișkin bilgi gereksinimlerini saptamak amacıyla yapılmıștır. ARAȘTIRMANIN TÜRÜ: Tanımlayıcı araștırma türünde yapılmıștır.VERİ TOPLAMA TARİHİ VE YÖNTEMİ: Ankara İli Belediye sınırları içinde yer alan hastanelerde çalıșan 344 hemșireyi kapsayan bu çalıșmada araștırmacılar tarafından hazırlanan soru kağıdı kullanılmıș ve araștırmanın verileri 24 Mart- 25 Mayıs 2000 tarihleri arasında toplanmıștır. BULGULAR: Hemșirelerin%19.1 inin bilimsel yayın izlediği, %46.5 inin bilimsel toplantılara katıldığı %67.4 ünün çalıștığı alanda araștırma yapma isteği duyduğu belirlenmiștir. Hemșirelerin %75.1inin araștırmalara katıldıkları ve araștırmalara katılan hemșirelerin%40.9 unun ise sadece veri toplama așamasında yer aldıkları görülmüștür. Hemșirelerin %67.4 ünün bir araștırmayı tümüyle yürütemedikleri ve bu hemșirelerin %32 sinin bilgi yetersizliğini,%17.9 unun ise zaman yetersizliğini neden olarak ileri sürdükleri saptanmıștır. Hemșirelerin %62.8 inin araștırma yapmaya ve araștırma eğitimi alamaya istekli olduğu belirlenirken bilimsel yayın takibi ve bilimsel toplantılara katılmanın araștırma yapma ve eğitim isteme üzerinde olumlu etkisi saptanmıștır. SONUÇ: Bu çalıșma,hemșirelerin araștırmalara katılma ve araștırma yapma konusunda yeterli düzeyde olmadıklarını, çalıșma ortamının destekleyici hale getirilmesi yanında araștırma eğitimine gereksinim duyulduğunu ortaya koymaktadır