Człowiek wobec dobra i zła w perspektywie filozofii moralności T. Ślipki - Remigiusz Król (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Na początku niniejszej refleksji pragnę powiedzieć, że do prezentacji powyżej kwestii zamierzam podejść przez odwołanie się do filozofii moralności Tadeusza Ślipki, by w ten sposób znaleźć się niejako w odwiecznych podstawach interesującego nas dyskursu człowieka nad zagadnieniami dobra i zła. Z pewnością istnieje wiele możliwości ujęć interesującego nas problemu. Badacz - rekonstruktor musi podjąć tutaj trudną decyzję odnośnie do selekcji tak złożonego i bogatego materiału, z którym ma do czynienia.