Transdental ışık uygulamasının kompozit rezinlerin polimerizasyonu üzerine etkisi - Oya Bala; Hacer Deniz Arısu; İhsan Yıkılgan; Nazlı Özge Yanar; Şükrü Kalaycı (Selçuk University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı kalınlıklarda dentin disklerinin üzerinden transdental ışık uygulanmasının kompozit rezinin polimerizasyonu üzerine etkisini Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) ve Vickers mikrosertlik testleri ile incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Çürüksüz alt 3. büyük azı dişlerin bukkal yüzeylerinden 1, 2 ve 3 mm kalınlıkta dentin diskleri hazırlandı. 5 mm çapında ve 2 mm derinliğinde teflon kalıpların içi hibrit tip bir kompozit rezin (Clearfil Majesty Esthetic) ile dolduruldu ve kompozit materyalin içerisine bir ucu dijital termometreye bağlı ısıl çift yerleştirildi. Daha sonra kompozit rezin üzerine Grup 1'de; 1 mm kalınlığında dentin diski, Grup 2'de; 2 mm kalınlığında dentin diski veya Grup 3'de; 3 mm kalınlığında dentin diski yerleştirildi. Takiben kompozit rezin dentin disklerinin üzerinden LED ışık cihazı ile 40 sn ışık uygulanarak polimerize edildi. Kontrol grubunda ise kompozit rezin örnekler 10 mm kalınlığında bir cam üzerinden polimerize edildi. Her bir grup için toplam 10 örnek hazırlandı. Polimerizasyon sonrası dijital termometre ile ısı artışı kaydedilen örneklerin beşi yüzey sertlik testinde diğer beşi polimerizasyon miktarının tespit edilmesi amacıyla kullanıldı. Örneklerin polimerizasyon miktarı FTIR ile yüzey sertlik ölçümleri ise Vickers mikrosertlik ölçüm cihazı kullanılarak incelendi. Elde edilen bulguların istatistiksel değerlendirmesi tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey çoklu karşılaştırmaları kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmada polimerizasyon sırasında kompozit materyal içerisinde oluşan ısı artış miktarının deney grupları arasında farklılık gösterdiği gözlendi. En yüksek polimerizasyon miktarı 1 mm'lik dentin diskinin kullanıldığı Grup 1'de (%95.16), en düşük polimerizasyon miktarı ise 3 mm'lik dentin diskinin kullanıldığı Grup 3'de (%77) elde edildi (p