Edukacja zdalna w czasie pandemii - perspektywa rodziców i opiekunów - Ilona Dąbrowska (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2021)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest poznanie opinii rodziców oraz opiekunów na temat organizacji i przebiegu edukacji zdalnej w czasie pandemii wirusa SARS-CoV-2 w Polsce. PROBLEM I METODY BADAWCZE: W prezentowanym artykule analizom poddano wypowiedzi rodziców odnoszące się do edukacji zdalnej prowadzonej w czasie pandemii. Wykonano analizę dostępnych raportów i publikacji, jak również przeprowadzono badania własne (ankietowe). PROCES WYWODU: Zdefiniowano kluczowe dla analizy pojęcia oraz przedstawiono wyniki badań ankietowych. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Przeprowadzona analiza wykazała nie tylko niską ocenę realizowanych zajęć, ale także wskazała konkretne płaszczyzny, gdzie konieczne jest wprowadzenie nowych rozwiązań, a wręcz systemowego wsparcia merytorycznego czy psychologicznego. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Przedstawione w pracy wyniki badań potwierdzają tezę o zwiększeniu liczby zadań i obowiązków, które nakłada na rodziców edukacja zdalna. Wyniki badań dostarczają informacji o konkretnych potrzebach, tak objętych zdalną edukacją uczniów, jak i organizujących opiekę w domu rodziców.