INHIBITORII LIPAZEI INTESTINALE ÎN TRATAMENTUL SINDROMULUI METABOLIC LA COPII - MĂTRĂGUNĂ Nelea; TUREA Tatiana (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Obezitatea și excesul ponderal în rândul copiilor și adolescenților sunt acceptate la nivelul mondial ca o tulburare cronică multifactorială, cu o creștere semnificativă a prevalenței anuale. Obezitatea abdominală în asociere cu alți factori de risc metabolici cum sunt hipertensiune arterială, nivelul crescut al colesterolului si trigliceridelor, precum și scăderea nivelului de colesterol HDL se grupează în sindrom definit ,,sindromul Reaven" ori ,,sindromul metabolic". Sindromul metabolic (SM) frecvent se asociază cu apariția riscului cardiovascular și diabetogen la copii și totodată cu afectarea hepatică. Strategiile actuale abordate pentru tratamentul obezității și sindromului metabolic la copii includ nutriție adecvată, combaterea sedentarismului, terapia medicamentoasă, care sunt utilizate singure, sau în asociere. Aceste măsuri sunt întreprinse cu scopul de reducere a greutății excesive, dislipidemiei, hipertensiunii arteriale și insulinorezistentei la copii și adolescenți. Acest articol face parte din revista literaturii proiectului din cadrul Programului de Stat 2020-2023 cu cifrul 20.80009.8007.33.