Etyczne aspekty realizacji kariery zawodowej - Beata Jakimiuk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2015)
Sytuacja na rynku pracy związana z wysokim poziomem bezrobocia, niepewną przyszłością i niestabilnością zatrudnienia sprawia, że realizacja kariery staje się coraz trudniejsza. W związku z tym mogą pojawić się zachowania nieetyczne, które w konsekwencji prowadzą do problemów psychospołecznych i demoralizacji człowieka. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na etyczne aspekty kariery ze względu na jej znaczenie dla rozwoju różnych sfer życia człowieka. Artykuł prezentuje zagadnienia dotyczące własności współczesnych karier, wartości powiązanych z realizacją kariery, kultury pracy i etycznych zachowań.