Telewizja - druga szkoła - Robert White (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Powszechnie wiadomo, że dzieci w wieku szkolnym w większości krajów europejskich codziennie oglądają telewizję przez około 2.5 do 3 godzin. Jeśli do tego dodamy czas spędzony na słuchaniu radia, czytaniu gazet i kolorowych magazynów, "błądzeniu" po Internecie i korzystaniu z innych mediów "wolnego czasu", to całkowity czas poświęcony mediom przez dzieci w wieku 9-15 lat należałoby oszacować na 4-6 godzin dziennie. Dla niektórych nauczycieli i rodziców, którzy zauważają, że uczniowie spędzają mniej czasu na czytaniu i odrabianiu lekcji, może to być wręcz sytuacja alarmowa. Obawiają się oni, że dzieci nie zostaną objęte zajęciami rozwijającymi sprawności społeczne, zaangażowanie w rodzinę i Kościół oraz pobudzające twórczo hobby.