Periapikal enfeksiyonun sebep olduğu mental sinirin geçici parestezisi: Olgu sunumu - Mehmet Burak Güneşer (Selçuk University, 2016)
Parestezi yanma, karıncalanma, ağrı ve uyuşukluk gibi anormal hislerle tarif edilen duyusal bir rahatsızlıktır. Nadir görülen endodonti ile ilişkili parestezi genellikle büyüyen endodontik lezyonların mental sinire yaptığı lokal baskı ile ilişkilidir. Bu makalede; periapikal enfeksiyonun sebep olduğu mental sinirin geçici parestezisi gelişen bir olgunun, literatür bilgileri ışığında tartışılması amaçlandı. Elli yaşında erkek hastanın alt sağ birinci küçük azı dişten alt sağ dudak ortasına kadar hem ağız içi mukoza hem de yüz bölgesinde parestezi şikayeti bulunmaktaydı. Radyografik incelemede alt sağ birinci küçük azı dişinin apikal bölgesini çevreleyen radyolusent bir lezyon gözlendi. Parestezi endodontik tedavinin başlanmasından sonra 14 gün içinde tamamen çözüldü. Tam iyileşme periapikal cerrahi veya dişin çekimi yerine cerrahi olmayan kök kanal tedavisi ile elde edildi.