креативність, майбутні педагоги-музиканти, підготовка, професійний розвиток, музично-педагогічна діяльність - А.Л. ФРУМКІНА (Alfred Nobel University Publisher, 2020)
У статті розкрито проблему формування педагогічної і психологічної компетентностей майбутніх учителів початкових класів. Подано, що змістовий аспект формування педагогічної компетентності майбутніх вчителів початкових класів полягає в формуванні дидактичної, виховної і організаційної компетенцій, кожна з яких формується у внутрішньому і зовнішньому взаємозв'язку знань та відповідних їм умінь. Проаналізовано змістовий аспект формування психологічної компетентності майбутніх вчителів початкових класів, який полягає в формуванні диференційно-психологічної, соціально-психологічної і аутопсихологічної компетенцій, кожна з яких формується у взаємозв'язку встановлених знань та відповідних їм умінь. Враховуючи, що формування педагогічної і психологічної компетентностей ґрунтується на вивченні теоретичного матеріалу і вмінні його подальшого педагогічного застосування, нами було виокремлено 5 етапів реалізації змістової і процесуальної діяльності, а саме: мотиваційний, який обумовлюється необхідністю розуміння студентами практичної значущості для них тієї частини предметного змісту, що вивчається, та способів її застосування для вдосконалення їхньої професійної діяльності; рецептивний, мета якого полягає в засвоєнні тієї частини предметного змісту матеріалу, що вивчається, на рецептивному рівні, тобто володіння здатностями сприймати інформацію на слух, осмислювати її, зіставляти нові відомості з наявними з цієї та суміжної науки, а також відрізняти нову інформацію від подібної, що вже перебуває у свідомості студентів; репродуктивний, мета якого полягає в засвоєнні тієї частини предметного змісту матеріалу, що вивчається, на репродуктивному рівні, що являє собою здатність відтворювати здобуті знання в різних видах їх прояву і відповідає репродуктивним вмінням студентів; продуктивний, мета якого полягає в засвоєнні тієї частини предметного змісту матеріалу, що вивчається, на продуктивному рівні, тобто володіння здатностями відтворювати здобуті знання в їх власній інтерпретації з обов'язковою аргументацією власної точки зору, що відповідає розвитку продуктивних вмінь студентів; творчий, мета якого полягає в застосуванні тієї частини матеріалу, що вивчається, на творчому рівні, тобто володіння здатністю застосовувати здобуті знання в їх розширеному обсязі і в ускладнених видах навчальної діяльності, що відповідає розвитку творчих умінь студентів. Усі ці етапи програмуватимуть увесь подальший процес засвоєння змісту, що вивчається (як педагогічного, так і психологічного).