Estimarea unor markeri ai disfuncției endoteliale la copiii hipertensivi supraponderali și obezi cu istoric familial agravat. - Liliana Bichir-Thoreac; Nelea Mătrăgună; Svetlana Cojocari (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Disfuncția endotelială reprezintă una din verigile patogenice ale hipertensiunii arteriale (HTA) esențiale, iar anamnesticul familial agravat constituie un factor de risc puternic corelat cu HTA esențială. Scopul studiului a fost estimarea nivelului seric al homocisteinei (Hcy), oxidului nitric (NO), S-nitrosotiolilor ca markeri ai disfuncției endoteliale la copiii hipertensivi cu exces ponderal şi cu un istoric familial agravat prin boli cardiovasculare (BCV) până la vârsta de 45 ani la gradul I de rudenie. Material şi metode: Studiul a inclus 75 copii hipertensivi supraponderali/ obezi (vârsta medie -14,6 ani), care au fost divizați în funcție de anamnesticul eredocolateral agravat (AEC) prin BCV până la vârsta de 45 ani la gradul I de rudenie astfel: lotul I - 35 copii (22 băieți; 13 fete) fără AEC, lotul II - 40 copii (28 băieți; 12 fete) cu AEC. Lotul de control l-a constituit 35 de copii normotensivi normoponderali, practic sănătoși, similari după vârstă și gen. NO s-a apreciat prin metoda colorimetrică prin dozarea ionului de nitrit utilizând reactivul Griss. S-nitrosotiolii s-a determinat prin metoda fluorescenței [16]. Hcy s-a apreciat prin metoda cromatografiei lichidienede. Drept valori normale ale Hcy s-au considerat limitele de 4-9 μmol/L (NHANES III). Rezultatele studiului: Am obținut valori serice, semnificativ statistic, mai mari ale Hcy (15,86±1,13 vs 12,3±1,33 μol/L; p<0,05) la copiii cu un AEC (+) faţă de copii fără AEC (-), iar valorile serice ale NO au fost, semnificativ statistic, mai mici atât la copiii cu o AEC (+), cât şi la copii fără AEC (-), în raport cu lotul martor (74,4±1,50 şi 73,99±1,47 vs 91,51±0,49 μol/L; p<0,001). Concluzie: Anamnesticul eredocolateral agravat, hiperhomocisteinemia şi disfuncţia endotelială joacă un rol important în realizarea HTA la copiii cu exces ponderal, iar Hcy, S-nitrosotioli şi NO pot fi utilizați drept markeri ai disfuncției endoteliale la copiii hipertensivi supraponderali și obezi cu istoric familial agravat.