AKUTNI PANKREATITIS IN HEPATITIS OB OKUŽBI Z VIRUSOM INFLUENCE B: PREDSTAVITEV PRIMERA - Tjaša Žagar; Liza Lea Lah; Tina Kamhi Trop (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2020)
V prispevku prikazujemo primer akutnega pankreatitisa in hepatitisa ob okužbi z virusom influence B pri otroku. Ob iskanju etiološkega vzroka prizadetosti obeh organov smo z veliko verjetnostjo izključili najpogostejše vzroke, kot so žolčni kamni, zdravila, hepatotropni virusi in nekatere avtoimunske bolezni, ter zaključili, da gre za vnetje trebušne slinavke in jeter, povzročeno z virusom influence B. S predstavljenim primerom želimo opozoriti na možnost pojava hepatitisa in pankreatitisa pri okužbi z virusom influence.