ІДЕЇ О. САВЧЕНКО ПРО ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ (1970-1990-ті рр.) - Л. М. Калініченко (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2018)
У статті висвітлено психолого-педагогічні погляди О. Савченко на шляхи формування творчого мислення молодших школярів. Акцентовано увагу на дослідженнях ученим порівняння та іншихвидів мисленнєвих операцій, оволодіння якими розглядається як запорука розвитку творчого й інших видів мислення в учнів 1-4 кл. Розкрито бачення О. Савченко зв'язку між мисленням та розумовим розвитком дітей, а також тлумачення нею поняття «творче мислення». Висвітлено вплив пізнавальної активності й самостійності учнів, а також мисленнєвих операцій, зокрема порівняння, на формування творчого мислення дітей. Обґрунтовано вплив змісту та методів навчання на формування мислення учнів. Аргументовано актуальність використання ідей О. Савченко у сучасному навчально-виховному процесі початкової школи.