Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan hastaların mandibular interforaminal alanda mental foramenin karakteristiği: konik ışınlı bilgisayarlı tomografi çalışması - Abdullah Ertuğrul; Hacer Sahin; Sami Kara (Cumhuriyet University, 2013)
Amaç: Mental foramenin konumu ve sayısı, mandibular kanalın konumu ve seyri, periodontal cerrahi, dental implant uygulanması ve sagital split ramus osteotomisi gibi mandibular cerrahi işlemlerin başarısını etkileyen faktörler arasındadır. Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan hastalarda mental foramenin konumunu ve varyasyonlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne muayene için başvuran, dental implant planlaması, gömülü diş pozisyonunun belirlenmesi ve patolojik lezyonların değerlendirilmesi gibi nedenlerle konik ışınlı bilgisayarlı tomografi çekilmiş 742 hasta dahil edilmiştir. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinde mental foramenin mandibulanın en apikal noktasına uzaklığı, mental foramenin mandibulanın en lingual noktasına uzaklığı ve mental foramenin mandibulanın en koronal noktasına uzaklığı ölçülmüştür. Bu ölçümlere ek olarak mental foramenin meziodistal çapı ve apikokoronal çapı da değerlendirilmiştir Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 39,1 yıl olarak ve yaş aralığı ise 20-60 yıl olarak belirlenmiştir. Mental foramen ölçümleri konik ışınlı bilgisayarlı tomografi bilgisayar yazılımı ile mandibulanın cross-sectional görüntüleri üzerinde yapılmıştır. Mental foramenin pozisyonu değerlendirildiğinde, mental foramen ile mandibulanın apikal kenarı arası ortalama mesafe 5,85 mm olarak ölçülmüştür. Mental foramenin mandibular kronal kenarı arası ortalama mesafe ise 11,24 mm olarak belirlenmiştir. Mental foramen, mandibular lingual kenar arasındaki ortalama mesafe ise 3,44 mm olarak ölçülmüştür. Mental foramenin ortalama meziodistal çapı 2,95 mm ve apikokoronal çapı 2,78 mm olarak belirlenmiştir. Sonuç: Mental foramenin, mandibula inferior, superior ve lingual kenarlarına olan uzaklığı, mental foramenin meziodistal ve apikokoronal çapı hastalara göre farklılık göstermektedir. Mental foramen konumunun iyi bilinmesi periodontal cerrahi ve implant cerrahi sırasında oluşabilecek paralizi ve hemoraji gibi komplikasyonları en aza indirmektedir. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi anatomik yapıların saptanmasında etkili bir diagnostik teknik olduğu belirlenmiştir.. Bu çalışma Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan insanların mental foramen konumlarının belirlendiği ve bu değerlerin cinsiyet ve yaşa göre karşılaştırıldığı birçalışmadır