Особливості диференційної діагностики запального захворювання кишечника з харчовою алергією в дитини грудного віку - A.A. Romanchuk; O.M. Okhotnikova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Запальне захворювання кишечника (ЗЗК) - це хронічне запальне захворювання, яке охоплює шлунково-кишковий тракт і включає виразковий коліт і хворобу Крона. Симптоми часто включають біль у животі, втрату маси тіла, гематохезію і діарею, хоча в деяких пацієнтів можуть спостерігатися більш підступні шлунково-кишкові та позакишкові прояви. Алергічний проктоколіт, спричинений харчовими білками (Food Protein-Induced Allergic Proctocolitis, FPIAP), - це стан, що характеризується запальними змінами в дистальних відділах товстої кишки у відповідь на один або кілька чужорідних харчових білків через iмуноопосередковані реакції. Клінічно схожий на ЗЗК. Затримка в діагностиці ЗЗК, особливо хвороби Крона, залишається поширеною в дітей, і потенційні ускладнення через ці затримки вимагають ефективної диференційної діагностики. Мета - на прикладі клінічного випадку показати особливості диференційної діагностики ЗЗК і FPIAP. Клінічний випадок. Дівчинка А., 2 місяці, на виключно грудному вигодовуванні, має випорожнення зеленого кольору рідкої консистенції, іноді з домішками слизу, біль у животі. За даними лабораторного обстеження виявлено високі рівні фекального кальпротектину та еозинофільного катіонного протеїну. Використано дієтодіагностику у вигляді елімінаційної дієти матері і провокаційних проб із харчовими продуктами. Завдяки цьому визначено значущі алергени і виключено їх із раціону матері. Висновки. Визначення рівня фекального кальпротектину, аналізу калу на приховану кров і сироваткового IgE є важливими в диференційній діагностиці ЗЗК і FPIAP. Вчасна діагностика і раціональна терапія попереджає розвиток тяжких наслідків і поліпшує стан хворих. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.