LA NOUVELLE PERSPECTIVE SUR L'ÉTUDE DES LANGUES AU NIVEAU EUROPÉEN - USM ADMIN (Moldova State University, 2021)
NOUA PERSPECTIVĂ ASUPRA STUDIULUI LIMBILOR LA NIVEL EUROPEAN În acest articol ne propunem să poziționăm didactica în conformitate cu noile perspective asupra învățământului, ce acordă un loc privilegiat limbilor străine. În prima parte vom analiza schimbările aduse de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi, la nivelul obiec- tivelor și al metodelor de predare. În a doua parte ne propunem să prezentăm noul profil al profesorului de limbi. Astfel, Cadrul Referențial al Competențelor Profesionale ale Profesorilor urmărește formarea profesorului de limbi pe patru paliere: 1) structura programelor de for- mare; 2) competențele și cunoștințele profesorului; 3) strategiile și abilitățile sale; 4) valorile pe care acesta ar trebui să le promoveze. În concluzie, deși noțiunile și conceptele introduse de CECRL sunt revizuite, din când în când, în funcție de schimbările din societate, componentele lor majore rămân un reper semnificativ în evoluția perspectivei asupra limbilor. Cuvinte-cheie: didactica limbilor, diversitate, plurilingvism, profilul profesorului