Особливості відбору дітей на початковому етапі спортивної підготовки - Oksana Shynkaruk; Iryna Sivash; Alina Ulan (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Актуальність. У статті зазначено неможливість чіткого визначення здібностей на певному етапі розвитку людини, а так само їхню здатність до змін під впливом систематичних тренувань. Виявлення задатків у ранньому віці дасть змогу підвищити ефективність процесу відбору й орієнтації спортивної підготовки, багаторічного процесу спортивного вдосконалення. Це обумовлює здійснення комплексного підходу до спортивного відбору та орієнтації підготовки на всіх етапах багаторічного вдосконалення. Фахівці рекомендують виконувати відбір і спортивну орієнтацію на підставі генетичних маркерів, які уможливлюють визначення генетичних задатків дітей. Запропоновано новий підхід до пошуку найбільш обдарованих спортсменів, заснованих на вивченні їхніх генетично детермінованих задатків, одним із яких є функціональна асиметрія. Мета досліджень - розглянути особливості відбору дітей на початковому етапі підготовки в різних видах спорту та визначити узагальнені критерії відбору початківців. Результати досліджень. У статті розглянуто особливості відбору дітей на початковому етапі підготовки в різних видах спорту, визначено узагальнення критерії відбору початківців: стан здоровʼя, фізичні, координаційні здібності, конституція тіла, психічний склад особистості, мотивація. Висновки. Рішення про залучення дитини до занять певним видом спорту повинно ґрунтуватися на комплексній оцінці. Особлива важливість комплексного підходу при відборі на початковому етапі обумовлена тим, що спортивний результат на цьому етапі практично не несе інформації про перспективність юного спортсмена.