تقلب علمی در انجام پروژه دانشگاهی؛ مطالعه ای در میان دانشجویان سال ششم دانشکده دندانپزشکی مشهد - علی کاظمیان (Mashhad University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه: سوء رفتار دانشگاهی در میان دانشجویان مشکلی جدی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی محسوب می شود. هدف این مطالعه توصیف شیوه های تقلب و میزان شیوع این پدیده، تحلیل علل وقوع، و نحوه مواجهه با آن از زبان دانشجویان دندانپزشکی سال ششم بود. مواد و روش ها: در این مطالعه پرسشنامه ای باز استفاده شد که در آن سابقه یک پروژه آموزشی مورد تشکیک مربوط به همین گروه از دانشجویان توصیف شد و بر اساس آن پنج پرسش پیش روی دانشجویان قرار گرفت. علاوه بر تحلیل فراوانی پاسخ ها، متن پاسخ دانشجویان به صورت کیفی تحلیل محتوا شد. یافته ها: از میان 77 دانشجوی شرکت کننده در مطالعه، 9/77 درصد از دانشجویان به صراحت وقوع تقلب دانشجویان در پروژه سال گذشته را پذیرفته بودند. دانشجویان سه دسته نکات مرتبط با دانشجو، مرتبط با استاد و موضوعات کلان را به عنوان علل وقوع این پدیده برشمردند. اکثریت قاطع دانشجویان (7/98 درصد) رفتار احتمالی دانشجویی را که وقوع تقلب همکلاسی هایش را به استاد گزارش دهد غیرقابل قبول دانستند، اما دانشجویان درباره میزان حساسیتی که استاد بایستی در مقابل سوءرفتارهای دانشگاهی از خود نشان دهد اتفاق نظر نداشتند. همچنین راهکارهای پیشنهادی دانشجویان ذیل سه دسته "پیشنهادهای تکنیکی برای ارائه جلسات"، "پیشنهادها در مورد نحوه مواجهه استاد با موقعیت های مشابه" و " پیشنهادهای کلی" طبقه بندی شد. نتیجه گیری: اساتید و مسوولین آموزشی دانشگاه با توجه به نکات مطرح شده توسط دانشجویان می توانند در پیشگیری از وقوع سوء رفتارهای دانشگاهی و مواجهه صحیح با این قبیل پدیده ها راهکارهای اثربخش جدیدی را اتخاذ کنند.