PRAVILNO DIAGNOSTICIRANJE AKUTNE OKUŽBE SEČIL PRI OTROCIH - Aleksandra Vujović; Tanja Kersnik Levart (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Okužbe sečil so med najpogostejšimi bakterijskimi okužbami pri otrocih vseh starosti, zlasti pri dojenčkih in majhnih otrocih. Akutne okužbe zgornjih sečil lahko v nekaterih primerih celo ogrozijo otrokovo življenje. V kombinaciji s prirojenimi nepravilnostmi sečil so lahko povezane z zapleti, kot so arterijska hipertenzija, kronična ledvična bolezen in končna ledvična odpoved. Zaradi naštetega je pravilno diagnosticiranje akutne okužbe sečil izrednega pomena. Diagnoza okužba sečil temelji na prisotnosti kliničnih in laboratorijskih znakov v kombinaciji s pomembno bakteriurijo oz. pozitivno urinokulturo pravilno odvzetega vzorca seča. V preglednem prispevku predstavljamo vse pomembne faze pravilnega diagnosticiranja akutne okužbe sečil - od kliničnih znakov, laboratorijskih izvidov, izvidov slikovnih preiskav, značilnih za akutno okužbo sečil, in načinov pravilnega odvzema vzorca seča do načinov ugotavljanja bakteriurije ter definicij pomembne bakteriurije in brezsimptomne bakteriurije. V zaključku podajamo okvirna navodila, ki jih mora zdravnik upoštevati ob sumu na okužbo sečil pri otroku.