IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII ÎN CADRUL IMSP SPITALUL CLINIC MUNICIPAL ,,GHEORGHE PALADI" - Ion ARTENI; Vasile GUZUN; Iurie CRASIUC (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Sistemul de management al calității poate fi definit ca un ansamblu de acțiuni și măsuri planificate referitoare la calitatea care garantează că produsul realizat îndeplinește condițiile de calitate prescrise de o documentație elaborată în conformitate cu standardele europene [EN] sau internaționale (ISO). În cadrul Instituției Medico Sanitare Publice Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi", începând cu anul 2008, a fost creat Consiliul Calităţii, care este un organ colectiv de lucru prin care se urmărește să se reducă sau să elimine non-conformitățile existente depistate şi ameliorării calității serviciilor prestate. Managementului calității, de rând cu managementul resurselor umane, financiar şi strategic, reprezintă o parte inte- grantă a managementului general al spitalului şi este o componentă definitorie a politicii instituționale şi a strategiei de dezvoltare, ca furnizor de servicii medicale. Consiliul calității s-a manifestat ca o structură importantă în cadrul spitalului, având la baza activității sale principii de autonomie, autocontrol, evaluarea activității subdiviziunilor instituţiei, aplicând principiul de audit intern cu dreptul de a da recomandări în scopul sporirii nivelului calităţii serviciilor medicale prestate. În condițiile actuale de creștere a concurenței între instituțiile medico-sanitare, Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi" este motivat să participe activ la aplicarea prevederilor şi regulamentelor privind asigurarea calităţii, să elaboreze şi să susțină procesele de îmbunătățire continuă a calităţii în instituţie.