بررسی تأثیر اسیدهای چرب امگا-3 بر افسردگی پس از زایمان - فاطمه ناهیدی; شیرین تقی زاده; سعید صدر; حمید علوی مجد (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: با در نظرگرفتن عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی و پذیرش مکمل های غذایی در دوران شیردهی، این مطالعه به منظور تعیین تأثیر اسیدهای چرب امگا-3 بر افسردگی پس از زایمان انجام شد.   روش‌کار: این کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1386 روی 70 زن مبتلا به افسردگی پس از زایمان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب دانشگاه شهید بهشتی تهران انجام شد. نمونه ها با انتساب تصادفی به دو گروه 35 نفره دریافت کننده امگا-3 (روزانه یک کپسول 1 گرمی) و دارونما تقسیم شدند. برای تشخیص افسردگی پس از زایمان از تست استاندارد ادین برگ و برای سنجش شدت علایم از تست استاندارد بک و برای پایایی از آلفای کرنباخ و آزمون مجدد استفاده شد. شدت افسردگی قبل از درمان و در هفته های اول تا چهارم پس از درمان ارزیابی شد. داده ها با نرم افزارSPSS (نسخه 10) و آزمون های تی زوجی، آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر، من ویتنی و کای دو تحلیل شد.   یافته‌ها: میانگین شدت افسردگی قبل از درمان در گروه امگا-3، 1/18 بود و بعد از درمان به 0/9 کاهش یافت که به لحاظ آماری معنادار بود (001/0>p). در گروه دارونما شدت افسردگی قبل از درمان 5/17 و بعد از درمان 2/17 بود که به لحاظ آماری معنی دار نبود (3/0=p). روند کاهش شدت افسردگی پس از زایمان در گروه امگا-3 نسبت به دارونما معنی دار بود (001/0>p).   نتیجه‌گیری: امگا-3 دارویی مناسب و بدون عارضه جانبی برای مادر و شیرخوار در کاهش شدت افسردگی پس از زایمان است. لازم است مطالعات با طول درمان بیشتر برای بررسی عود بیماری انجام گیرد.