K sociálním souvislostem kultury školy: Vnitřní a vnější aspekty chodu školy - Lenka Hloušková; Petr Novotný; Martin Sedláček; Jiří Zounek (Czech Pedagogical Society, 2017)
Příspěvek nahlíží na školu jako na organizaci, instituci a komunitu prostřednictvím dat o dvou klíčových oblastech chodu školy a její kultury, tzn. "otevřenosti školy vůči okolí" a "shodě lidí na hlavních principech chodu školy". Autoři dochází k závěru, že každá z perspektiv pohledu na školu umožňuje pojmenovat jiný aspekt chodu školy.