Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě - V. Souček (Czech Pedagogical Society, 2005)
Je-li člověka jako takového možno pochopit pouze jako bytost vychovávající a vychovávanou, jak argumentuje Eugen Fink, pak výchova musí hrát alespoň částečně významnou, ne-li určující roli ve schopnosti společnosti inteligentně stanovit směr a možnosti svého dalšího vývoje. Tento příspěvek se pokusí vyhodnotit stěžejní metodická východiska, která by v této souvislosti mohla být nápomocná při tvorbě ŠVP, zvláště ve vztahu k pluralitnímu a mnohdy rozporuplnému klimatu dnešní globální společnosti