Transpozycja ponowoczesności jako aktywator dysfunkcji procesów pracy ludzkiej i występowania syndromu wypalenia zawodowego - Katarzyna Ludwikowska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
W artykule autorka stawia tezę, że ponowoczesność stanowi istotny dystraktor procesów pracy ludzkiej, powodujący m.in. intensyfikację występowania zjawiska wypalenia zawodowego. Syndrom wypalenia zawodowego z kolei uznać można za transpozytor funkcjonowania organizacji.